torsdag 31 mars 2016

Beer can chicken

Pers: 4
Tid: 2 tim + 1 dygn


En del har frågat om detta hur man gör med en helstekt kyckling på en ölburk. Så här är ett recept.

Detta behöver du:
  • 1 hel kyckling
  • rökved, blötlagd
  • 50 cl lageröl
  • barbecuesås
  • 3 dl salt
  • 3 dl socker
  • 5 liter vatten
  • 2 lagerblad
  • 1 msk svartpeppar, krossad
  • 1 tsk chiliflakes
Så här gör du:

  1. Marinadlag
    Koka upp 1 liter vatten med salt och socker så att det löser sig.
  2. Tillsätt resterande 4 liter kallt vatten och lagerblad, svartpeppar och chiliflakes.
  3. Låt lagen bli rumstempererad innan du lägger i kycklingen. Låt kycklingen ligga ett dygn i lagen.
  4. Kyckling
    Ta upp kycklingen och skölj den lätt.
  5. Häll ur halva ölburken och trä kycklingen över ölburken.
  6. Låt briketter brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i bottnen och på locket. Stäm av värmen, cirka 140 grader är bra.
  7. Fördela de glödande briketterna i två högar i varsin del av grillen. Lägg lite rökved på glödbäddarna.
  8. Ställ kycklingen mellan bäddarna så att den tillagas med indirekt glödvärme under stängt lock. Se till att den står stadigt.
  9. Tillaga i cirka två timmar, tillsätt mer glödande briketter och rökved var 45:e minut så att glödvärme och rök hålls stabil.  

Här hittar du recptet i PDF format.

#recept #matlagning #beer can chicken #food













Inga kommentarer :

Skicka en kommentar